"Bianco e nero tigrato"

A bianco e nero tigrato egy antik márvány, a hazája valószínűleg Kis-Ázsia. Egy 19.századi olasz traktátus remek leírást ad a kőzetről, mely mintázata alapján kapta a „tigrato” jelzőt. Eszerint a megjelenése fekete és fehér foltos, de a két szín szinte szabályosan, egyenlő arányban oszlik meg, egyik sem uralja a másikat. „Puha gránit”-nak is nevezik, mivel látszólag fekete-fehér gránitra hasonlít, de alapanyaga karbonátos. Kis méretű, szögletes formájú foltok jellemzik, rózsásba hajló árnyalatokkal, néha zöldes tónussal. 
A bizerei monostor ásatásakor előkerült díszítő kőanyagok, tesserák és sectile elemek, töredékek mintái között valószínűsíthető egy szemrevételezéssel  Bianco e nero tigrato-nak látszó darab. A valódi azonosításhoz vékonycsiszolat referenciák szükségesek. 
A római időkben és a középkorban is a mai Törökország területéről többféle nemes kőanyag került a távolabbi régiókba, ahogy a proconnesos-i márvány Marmara szigetéről, úgy a Bianco e nero tigrato is érkezhetett ebből az irányból a Maros-mentére. 

Megjegyzések