ARCHEOMUSIVUM

Az  ARCHEOMUSIVUM© oldal életre hívásának indoka az elmúlt évek során a szerző által a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett doktori kutatás egyes irányainak folytatása, a hazai mozaik örökség technikáinak és romlásuk okainak további vizsgálata. E jelenségek és problémák jelentőségére a szerző saját igényén túl több szakterület hazai és külföldi képviselője is felhívta a figyelmet. A 2016-ban elkészült doktori disszertáció, valamint a szerző témához kapcsolódó publikációi képezik a kutatómunka eddigi eredményeinek tudományos igényű feldolgozását. 

Az elnevezést az ARCHEOMETRIA[1] és az OPUS MUSIVUM[2] kifejezések összevonásából alkotta a szerző a pályázat megírásakor. Az így keletkezett ARCHEOMUSIVUM egyedi fogalom.


[1] „Az archeometria a régészetben, általában műtárgyak vizsgálatában használatos természettudományos (elsősorban, fizikai, kémiai és egyéb anyagvizsgálati) módszerek összefoglaló elnevezése.” http://www.ace.hu/ametry/tort-h.html (2018. 06. 14.)
[2]Musivum opus, mozaik, kis színes kő- vagy üvegrudacskákból, esetleg drágakődarabkákból mesterségesen összerakott ábrázolás, melylyel eleinte a padlózatot ékesítették, későbbi időben a falakat és boltozatokat is. Minél kisebb átmérőjű rudacskákból készült, annál finomabb rajzot és annál szebb színárnyalatokat lehetett benne érvényre juttatni.https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-okori-lexikon-CA894/m-CBFAD/musivum-opus-CC248/ (2018. 06. 14.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fiatal oktatói-kutatói Új Nemzeti Kiválóság Programja (ÚNKP-2017-4) keretében végzett ARCHEOMUSIVUM© program a megszületett anyag továbbvitelén, bővítésén, mélyebb kibontásán túl a speciális szakterület további hazai és nemzetközi képviseletét, a kiépített nemzetközi szakmai relációk fenntartását, ápolását, beleértve a felsőoktatási és egyéb intézményekkel, szakmai szervezetekkel való kommunikációt, esetleges későbbi együttműködést célozza. 

Történeti mozaikörökségünk művészeti és tudományos feldolgozása a magyarországi mozaik corpus összeállítását irányozza elő (digitális adatbázis), melynek kidolgozására a doktori program során nem nyílt mód, bár a munka egy része lezajlott. Ehhez oktatási segédanyagok létrehozása is kapcsolódik.
A terv teljes körű megvalósítása időigényes; megkezdéséhez azonban méltó keretet adott a 2017-ben elnyert posztdoktori ösztöndíj.

A munka során készített oktatási anyagok hasznos adalékul szolgálhatnak a restaurátor hallgatók gyakorlati és anyagvizsgálati munkájának segítéséhez. A különböző vizsgálati módszerek, így a felmérés, a mintavétel, a vékonycsiszolat készítés módszere, a kiértékelési szempontok terén nyújt támpontot a műalkotások pl. vakolat, kő, üveg, kerámia anyagaival foglalkozó restaurátor, és egyéb társtudományok hallgatói, illetve kutatói számára. 

Az ARCHEOMUSIVUM© a szerző hiánypótló kutatási eredményeinek egy részét foglalja egységbe,  a későbbiek során fejleszthető, bővíthető digitális adatbázis formájában.  A hazai mozaikörökség felmérésével és jellemző adatainak közzétételével hozzájárul a téma könnyebb hazai és nemzetközi hozzáféréséhez, kutathatóságához. 

Az oldalon szereplő mintákat, azok vizsgálatát és a közölt felvételeket a szerző készítette. Az oldal tartalma tudományos igényű, kizárólag oktatási és kulturális célokat szolgál.
A teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll.

© Dr. Kürtösi Brigitta Mária 

A szerző 2010-ben festmény-restaurátor MA diplomát, majd 2017-ben  Doctor of Liberal Arts (DLA) fokozatot szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Egyetemi adjunktus, 2016-tól oktat az intézmény Restaurátor Tanszékén. Emellett 2018-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Történelemtudományi Doktori Iskola oktatójaként  mozaik-tematikájú, nemzetközi  PhD programok témavezetője. Szabadúszó restaurátorként főleg műemléki és régészeti mozaik és falképrestaurálási munkákban vesz részt. Kutatásait a hazai mozaikörökség archeometriai vizsgálatai témában végzi. Munkásságát 2014-ben a régészeti örökség védelméért Schönvisner-emlékéremmel díjazták. Tagja több nemzetközi szakmai szervezetnek: ICCM International Committee for Conservation of Mosaics, AIEMA Association Internationale pour l'Étude de la Mosaique Antique. AIHV Association Internationale pour l'Histoire du Verre
Publikációi:
https://vm.mtmt.hu//search/slist.php?nwi=1&inited=1&ty_on=1&url_on=1&cite_type=2&orderby=3D1a&location=mtmt&stn=1&AuthorID=10060000

Megjegyzések